Digitalisatie als opportuniteit in onze huidige economische realiteit.

Met een inflatie van meer dan 10% kunnen we er niet meer omheen: de economie staat op z’n kop. Niet alleen consumenten, ook bedrijven krijgen het hard te verduren. Want in een land zoals België stijgen de lonen mee met de index, wat hogere kosten met zich meebrengt. Bovendien swingen de energieprijzen de pan uit en worden grondstoffen met de minuut duurder. Wat nu?

Work smarter, not harder

Is harder werken de oplossing? Neen, want dat pakt niet op lange termijn. Niet harder werken dus, maar slimmer werken. Efficiëntie is key en jezelf als bedrijf heruitvinden wordt een must. Kortweg: alles moet efficiënter, van productie tot finance, HR en marketing. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je dan?

Het antwoord is kort, maar daarom niet simpel: digitaliseren. Sommige bedrijfsleiders huiveren ervan en schuiven het met luid gemopper van zich af. Anderen erkennen het belang, maar lopen er stilletjes omheen. Te veel werk, te duur, te moeilijk …

Laat ik je maar meteen met de neus op de feiten drukken: zonder doorgedreven digitalisatie zal het als bedrijf moeilijk worden om in de economische realiteit van morgen te overleven. In plaats van het van je af te schuiven of het tegen te werken, opent er een hele nieuwe wereld wanneer je digitalisatie omarmt.

Dankzij digitalisatie kan je processen automatiseren 

Denk aan een digitale klantenservice en boekingsmodules die jouw personeel heel wat telefoontjes besparen. Of een digitaal archief waar je geen uren door moet lopen zoeken, maar wel met één keyword een antwoord vindt. Zo wint jouw team tijd en kan je jouw manpower slimmer inzetten. 

Bij KBC geven ze zichzelf bijvoorbeeld een jaarlijkse STP-score (Straight Through Processing): hoeveel procent van onze processen verlopen volledig digitaal? En waar ligt er nog potentieel? Het gaat dan niet enkel over randprocessen, maar ook over de core van hun business. Van een bankrekening afsluiten tot een verzekering nemen of een schadegeval aangeven. Alles kan digitaal en spaart zo heel wat nuttige mankracht uit. 

Ook binnen Kinepolis is het automatisch verwerken belangrijk. Onze website is het belangrijkste verkoopskanaal geworden. Hierdoor kunnen we onze mensen anders inzetten en ook onze klanten kunnen we hierdoor een betere service bieden. De wachtrijen zijn veel minder en onze automatische processen houden onze klanten met plezier op de hoogte van films die ze graag willen zien.

Digitalisatie geeft jouw klanten meer realtime controle

En controle is exact wat de consument vandaag wil. Producten willen ze online bestellen en liefst de volgende dag in huis hebben. Diensten willen ze zelf boeken op basis van hun eigen agenda. Alles wat tussen jouw product of dienst en de klant staat, is een drempel waarvoor ze liever omkeren en naar iemand anders stappen. Van een product online bestellen tot filmtickets kopen en een hotel boeken. Door de actie bij de klanten te leggen, geef je niet alleen aan hen een groot voordeel. Je maakt jouw bedrijfsproces ook vlotter. 

Neem nu Tomorrowland als voorbeeld: in minder dan 30 minuten verkopen zij online 400.000 tickets voor hun festival! Stel je voor dat diezelfde 400.000 tickets aan een loket verkocht moeten worden. Als je bedenkt dat je zo’n 15 minuten bezig bent per ticketverkoop – gegevens verzamelen, opties toevoegen … – dan kun je slechts 4 tickets verkopen op één uur. Dat zijn zo’n 32 tickets per dag. Om binnen één week alle tickets te kunnen verkopen, zouden ze bijna 2.000 loketten moeten opzetten. Kan je je inbeelden wat dat zou kosten aan lonen en organisatie? 

Digitalisatie daagt jouw processen uit 

Je zou kunnen denken: digitaliseren, oké, dan zet ik wel een webshop op. Of dan maak ik mijn diensten online bevraagbaar. Maar wat als je verder zou denken dan je neus lang is? Wat als je niet gewoon je bestaande processen digitaliseert, maar een volledig nieuw digital-first proces creëert? 

Spotify zou bijvoorbeeld een online CD-winkel kunnen geweest zijn, maar in plaats daarvan lieten ze de vertrouwde processen achterwege en bedachten ze een nieuw digital-first systeem dat de muziekwereld op zijn kop zette. Hetzelfde geldt voor Netflix, Uber en zelfs cryptocurrency. 

Dit is mijn persoonlijke oproep aan bedrijven om IT en digitalisering serieus te nemen. Het helpt om in de race te blijven of zelfs de race te winnen. En voor wie écht verder denkt, kan het er zelfs voor zorgen dat jij de regels van de race herschrijft. 

See it as an opportunity, not a threat” en grijp je digitale kansen met beide handen! Ik wens je veel succes en hoor graag jouw ideeën of andere boeiende voorbeelden van bedrijven in de comments. 

B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *