De technologische verandering is alomtegenwoordig — smartphones, sociale media, cloud computing en apps, you name it. De wereld is constant in verandering: het aantal mobiele abonnementen is sinds 2002 elke twee jaar verdubbeld en bijna één derde van de wereldbevolking heeft toegang tot het internet. En wat meer is: de technologische veranderingen gaan steeds sneller. De innovatie beweegt aan zo’n duizelingwekkende snelheid dat de mens niet meer kan volgen. Het revolutionaire product van gisteren is vandaag heel gewoon en zal morgen al achterhaald zijn.
De mens — en dan vooral de Generation X en Y is verzot op technologie. Maar wat geeft die technologie ons eigenlijk? Technologie zorgt ervoor dat we sneller kunnen werken; het geeft ons meer vrijheid en zelfstandigheid, wat ons gelukkig maakt. Dat betekent echter ook dat we ons constant moeten verbeteren, herzien en aanpassen aan de technologie en veranderende omstandigheden. Het is hier dat Generation Flux opstaat: mensen die meerollen met de vliegensvlugge technologische snelheid en hierbij gretig gebruik maken van alle tools die er voorhanden zijn. Ze houden van instabiliteit en aanvaarden — of hebben zelfs plezier — in job-hopping, veranderende business modellen en theorieën. Ze hebben een hekel aan status quo en zien het als een mogelijkheid om zichzelf en de wereld te verbeteren.
Maar er is ook een keerzijde aan de technologische medaille. Heel wat mensen ervaren deze snelle veranderingen als belastend en stresserend. Onze instinctieve reactie op dergelijke situaties kan je meestal indelen in drie categorieën: agressie, angst en apathie. Niet enkel de mens op zich, maar de hele gemeenschap heeft te lijden onder de razendsnelle technologische veranderingen. Kijk maar naar fenomenen zoals vandalisme en hooliganisme (agressie), het steeds meer voorkomende “burn-out”-syndroom en depressies (apathie) en de vele slaap- en kalmeringsmiddelen die vandaag de dag geslikt worden (angst).
En er is meer: niet enkel de technologische verandering schakelt een versnelling hoger, maar ook de hoeveelheid beschikbare data. De technologie leidt tot een explosie van irrelevante, onduidelijke en onjuiste informatie, waardoor je nog minder het bos door de bomen ziet. Deze zogenaamde “data smog” zorgt ervoor dat heel wat managers last hebben van verhoogde spanning en een slechte gezondheid — denk maar aan angst, slechte besluitvorming of geheugen- en concentratieproblemen. Elementen die de stress voor verandering alleen nog maar erger maken.
Het grootste probleem van deze tijd is niet te weinig vooruitgang, maar vooral te veel vooruitgang. Rationeel, fysisch en sociaal lijken we niet in staat om te gaan met deze mate van veranderingen en nieuwe informatie. Waar is de limiet? De mens is slaaf geworden van de technologie, de technologie die blijft gaan en ons naar de spreekwoordelijke afgrond duwt…