Apple voelt recessie nauwelijks

De Amerikaanse computer- en gsm-fabrikant Apple heeft in het voorbije kwartaal een winststijging van 15% geboekt. Zowel de verkoop van iPhones als die van laptops liep als een trein.

Dubbel goed nieuws bij de computerfabrikant uit het Californische Cupertino: topman Steve Jobs keert na maanden ziekteverlof terug om het bedrijf te leiden, en in het derde kwartaal (tot einde juni) zette Apple uitstekende resultaten neer. De winst steeg in vergelijking met dezelfde periode van 2008 van 1,07 tot 1,23 miljard dollar, of van 1,19 naar 1,35 dollar per aandeel. De omzet ging 12% vooruit, van 7,46 naar 8,34 miljard dollar.

Analisten hadden gemiddeld gerekend op 8,2 miljard dollar omzet en een winst per aandeel van 1,17 dollar. Apple deed het dus een stuk beter dan de verwachtingen. “Als de economie sterker was, denk ik dat we nog meer verkocht zouden hebben”, zei financieel directeur Peter Oppenheimer.

Apple verkocht tijdens het derde kwartaal meer dan 5,2 miljoen iPhones, maar liefst zeven keer meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop van Mac-computers steeg met 4%, wat helemaal te danken was aan de stijging met 13% in het laptop-segment. De verkoop van desktops daalde met 10%. De wereldwijde pc-markt liet in dezelfde periode een daling van 3 à 5% optekenen.

De sterke verkoop van draagbare computers (MacBooks) was voor een groot stuk te danken aan Apples beleid om de prijzen te verlagen, ook al daalde de omzet door die beslissing met 2%. Vooral de bedrijven blijven hun aankopen van nieuwe computers uitstellen, zegt operationeel directeur Tim Cook.

De zwakke plek in de resultaten was de verkoop van iPod-muziekspelers, die met 7% afnam. Volgens Oppenheimer is er sprake van een “kannibalisatie-effect” waarbij meer mensen een iPhone gaan kopen in plaats van een iPod. Beide toestellen kunnen muziek afspelen, maar de iPhone beschikt ook over uitgebreide telefoon- en internetfunctionaliteiten. In de VS kun je al een iPhone kopen voor 99 dollar (weliswaar gekoppeld aan een verplicht gsm-abonnement).

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple een winst per aandeel van 1,18 tot 1,23 dollar op een omzet van 8,7 à 8,9 miljard dollar.

Het aandeel van Apple sprong dinsdag in de nabeurshandel 4,3% hoger naar 158,03 dollar, maar viel vervolgens terug tot 151,5 dollar.

Bron: itprofessional.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *