No-nonsense — brains, heart & guts van een topmanager

Michel De Coster

De eerste vMA Fast Track van het jaar was meteen raak. Michel De Coster is bij het grote publiek vooral bekend als bassist van De Mens, maar hij houdt er nog een heleboel andere levens op na. Hij is vader, racepiloot, amateurtriatleet, auteur van het boek “No-nonsense” en bovenal 15 jaar topmanager bij COLT Telecom, BT Global Services en Belgacom. Sinds 2 jaar is hij zelfstandig ondernemer en consultant bij bedrijven.

Michel De Coster weet wat leiding geven is, daar bestaat geen twijfel over. Door zijn jarenlange ervaring in de ICT business kent hij de klappen van de zweep aan de top. Hij kan als geen ander praktische tips geven als het gaat over time management en leiderschap — en leiderschap dat is iets wat hem zeer nauw aan het hart ligt. Het was meteen ook het onderwerp van een geslaagde donderdagavond in Novotel Mechelen waarbij De Coster de inhoud van zijn boek deelde met het publiek.

Maar wat onderscheidt goede managers nu van topmanagers? Welke eigenschappen zijn onmisbaar om een bedrijf te leiden? Hoe wordt er op een efficiënte manier een maximaal resultaat bereikt? Michel De Coster legde in deze Fast Track sessie uit hoe hij het evenwicht bewaart tussen brains, heart & guts — oftewel tussen gezond verstand, zijn hart en een goede dosis lef. Uit zijn persoonlijke ervaring gaf hij ons tips & tricks mee over leiderschap en vertelde hij ons hoe we kunnen leren van de fouten van anderen.

Wie carrière maakt, moet op één of andere dag leiding kunnen geven; en goede leiders beheersen een aantal basistechnieken. Technieken die je kan aanleren, je als het ware eigen maken, beter leren toepassen. Daarvoor heb je een mindframe nodig, een schema waarin al die technieken passen. “Pas op, die technieken liggen overal voor het oprapen; ik vind hier weinig nieuws uit”, benadrukte De Coster. “Mijn mindframe? Dat is brains, heart & guts. Elke succesvolle manager heeft nood aan een goede combinatie van en balans tussen gezond verstand, hart en buikgevoel en maakt het verschil met de manier waarop hij of zij die ingrediënten gebruikt. Succesvolle managers hebben tegelijk sterke rationele en emotionele vaardigheden. Leidinggeven doe je niet volgens een sjabloon maar volgens wat je verstand, je hart en je intuïtie je vertellen.” Hij doorspekte zijn visie op leiderschap met zijn eigen ervaringen, zowel zijn successen als zijn falen. Zonder poespas en zonder gewichtig te willen doen — uitermate down-to-earth en pure no-nonsense.

“Succesvolle managers hebben tegelijk sterke rationele en emotionele vaardigheden. Leidinggeven doe je niet volgens een sjabloon, maar volgens wat je verstand, je hart en je intuïtie je vertellen.”

Daarnaast legde hij aan de hand van concrete voorbeelden uit hoe hij zelf door de jaren heen en met vallen op opstaan heeft geleerd zijn tijd ten volle te benutten en hoe we naast onze job ook nog een leven kunnen hebben.

“De belangrijkste bron van stress is geen vat krijgen op je agenda en geleefd worden”, stelde De Coster. “Ik probeer geen slaaf te zijn van mijn werk en net daarom ben ik slaaf van mijn agenda. Ik doe veel — in de werksfeer en daarbuiten. Maar al deze activiteiten heb ik nooit als een probleem ervaren. Mijn leven is druk-druk-druk, maar ik vermijd stress-stress-stress.” Maar hoe doe je dat? Door prioriteiten te stellen, door hoofd- en bijzaak van elkaar te leren onderscheiden. “Die prioriteiten moet je vooraf inplannen”, opperde De Coster, “en liefst zo vroeg mogelijk; alle andere activiteiten plan je hierrond in. En geloof het of niet, hierdoor creëer je tegelijk ook enorm veel vrijheid. Het codewoord is efficiëntie.”

 

“Mijn leven is druk-druk-druk, maar ik vermijd stress-stress-stress.”

 

Na de overhandiging van een exemplaar van ‘No-nonsense’ was het tijd voor een hapje, een drankje en een netwerkbabbel. Wat vaststaat is dat het boek een must is voor iedereen die zijn job ter harte neemt en een manier wil vinden om naast zijn job ook te kunnen leven.